8.3. Klimaat

8.3. Klimaat

Op werk moet het klimaat aangenaam zijn. Niet te warm en niet te koud, maar bijvoorbeeld ook niet te vochtig. Zodat de werknemers goed kunnen werken. De wetswijziging van 1 januari 2007 heeft ertoe geleid dat de wet geen eisen meer stelt aan de behaaglijkheid van het binnenklimaat. De wet beperkt zich tot de eis dat de temperatuur niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid.

8.3.1. Klimaat werkruimte levert bijdrage

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier ondervraagden symptomen van stemproblemen zoals heesheid, schor zijn of keelschrapen heeft. Volgens onderzoekers kunnen het klimaat van de werkruimte, medicatie en medische factoren zoals chronische infecties van de bovenste luchtwegen of allergieën een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van stemklachten.

8.3.2. Warm, droge lucht en keel

Dertig procent van de callcenteragents geeft aan één of meer medische problemen te hebben. Meer dan de helft vond het klimaat op de werkplek warm en bijna de helft noemde de lucht in de ruimte droog. De onderzochte groep had vaker last van een droge keel.

8.3.3. Last van omgevingslawaai

Naast de symptomen van stemproblemen heeft meer dan tweederde van de callcenteragents (69%) last van omgevingslawaai. Opvallend is dat 21% achter een bureau zit dat niet door scheidingswanden van de collega’s is afgeschermd. Dit kan leiden tot een verhoogde geluidsbelasting voor de medewerkers en tot een verhoogde onderlinge geluidsoverlast op de werkplekken. Stemproblemen kunnen ook ontstaan door omgevingslawaai, omdat er harder gesproken wordt om verstaanbaar te zijn (het Lombard-effect). Het forceren van de stem als gevolg hiervan kan weer leiden tot een hogere spreektoonhoogte.

8.3.4. Pijn in nek, schouders, hals, armen en/of rug

Een ander belangrijk onderzoeksresultaat is dat 68% van de medewerkers aan het einde van de werkdag pijn ervaart in nek, schouders, hals, armen en/ of rug. De onderzoekers vermoeden dat de medewerkers in deze branche zich onvoldoende bewust zijn van de samenhang tussen houding, adem en stem.

8.3.5. Wat moet?

Zorg voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en de fysieke belasting die daar het gevolg van is, mag de temperatuur op de arbeidsplaats niet schadelijk zijn voor de gezondheid van werknemers. Als door de temperatuur op de arbeidsplaats of door ongunstige weersomstandigheden toch schade aan de gezondheid van de werknemers kan ontstaan, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen.

Als deze persoonlijke beschermingsmiddelen schade aan de gezondheid niet kunnen voorkomen, moet de duur van de arbeid worden beperkt of de arbeid worden afgewisseld door een tijdelijk verblijf op een werkplaats waar een temperatuur heerst die niet schadelijk is voor de gezondheid.

De lucht in werkruimten moet regelmatig ververst worden.

8.3.6. Wat mag?

  • gebruik een luchtreiniger en vervang de filters regelmatig
  • handhaaf een lage luchtvochtigheid - ideaal is tussen de 45 en 55 % - om schimmelgroei te voorkomen
  • overweeg de aanschaf van een ionisator. Zowel hele kleine stofdeeltjes als veel schadelijke stoffen kunnen met een ionisator worden geneutraliseerd

In de winter

  • koop extra grote radiatoren, het liefst met thermostaatknop
  • laat vloer- of wandverwarming aanleggen
  • zet geen werkplekken bij grote ramen
  • zorg in productieomgevingen voor goede werkkleding

In de zomer

  • gebruik zonwering
  • plaats ventilatoren of mobiele airconditioners
  • schakel overbodige verlichting en apparatuur uit
  • laat de ventilatie 's nachts aan staan
  • zorg voor verkoelende dranken
  • voer zo nodig een tropenrooster in

8.3.7. Wat helpt?

Een eenmalige investering in het binnenmilieu betaalt zich in de regel snel terug.
Simpele en praktische maatregelen kunnen veel kunnen verbeteren aan het binnenklimaat en de werkplek. Daar hoeft niet gelijk een nieuw luchtbehandelingssysteem voor geïnstalleerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan verantwoorde groenvoorziening op de werkplek, aan het goed schoonhouden van de werkplek, aan dichte kasten, gladde vloerbedekking etc.