Verslag & presentaties | AI Supersessie
Verslag & presentaties | AI Supersessie
24 mei 2024 
2 min. leestijd

Verslag & presentaties | AI Supersessie

De presentaties van de sprekers op de AI Supersessie van 22 mei 2024 vind je hier in de KSF Ledenomgeving. Dit gedeelte van de KSF Ledenomgeving is ook toegankelijk voor niet-leden.

Dit schreef CustomerFirst over het event:

De AI Supersessie, georganiseerd door de Klantenservice Federatie (KSF) in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA), bracht klantcontact en AI samen in één inspirerend en inhoudelijk event.

Een persoonlijke conclusies van de sessie, zoals opgemerkt door Robin Hogenkamp van VodafoneZiggo, was dat de traditionele NPS-metingen in klantcontactcentra mogelijk binnenkort herzien worden. Dankzij geavanceerde natural language understanding (NLU), natural language processing (NLP) en AI-technologieën kunnen sentiment- en gespreksanalyses nu in real-time worden uitgevoerd, waardoor de traditionele tNPS-enquêtes overbodig worden. Dit biedt niet alleen real-time inzichten in klantervaringen, maar kan ook de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.

Wilco Verdoold

Tijdens zijn 'deep dive' nam Wilco Verdoold het publiek mee op een reis door de wereld van generatieve AI. Hij benadrukt de rol van docenten bij de adoptie van nieuwe technologieën zoals generatieve AI en merkt op dat 'docenten hebben als geen ander als eerste ervaren wat studenten allemaal doen met Generatieve AI'. 'Gedeeltelijk is AI vooral nog een gimmick, maar ik denk zeker dat het binnen klantcontact op korte termijn steeds meer commodity gaat worden', stelt Verdoold. AI kan namelijk steeds meer ‘talige’ (lezen, schrijven, luisteren, samenvatten) taken gaan overnemen.

"Wees niet bang voor machines die denken als mensen, wees vooral bang voor mensen die denken als machines".

Verdoold geeft ook voorbeelden hoe machines in bepaalde specifieke taken inmiddels beter presteren dan mensen, zoals NLU en optical character recognition (OCR) en legt uit hoe deze technologieën al heel lang worden toegepast in bepaalde systemen. Hij meent dat AI zowel kansen als uitdagingen biedt en dat wij als mensen nog steeds beter zijn in context en cultuur, terwijl machines ons kunnen helpen efficiënter te werken. De boodschap is duidelijk: omarm AI als een hulpmiddel, maar blijf kritisch en creatief in het toepassen. 'Wees niet bang voor machines die denken als mensen, wees vooral bang voor mensen die denken als machines.'

Tinne van den Broeck AI Supersessie

De presentatie van Tinne Van den Broeck van Orion Intelligence ging over DPD België. Ondanks uitdagingen in stakeholdermanagement en interne afstemming, heeft DPD België met een AI-strategie de klantenservice geoptimaliseerd. Hun aanpak 'Think big, start small, run fast' en duidelijke KPI's zorgden ervoor dat klanten eenvoudiger antwoorden konden vinden en medewerkers beter ondersteund werden.

Deze AI Supersessie zet de focus op het enorme potentieel van AI in klantcontact en moet de deelnemers vooral inspireren om de technologie op een verantwoorde en effectieve manier te omarmen.

Auteur: Kel Koenen, hoofdredacteur CustomerFirst

Over de schrijver

Samen de kwaliteit van klantenservice verbeteren binnen de klantcontactbranche.

Als branchevereniging zijn wij dé expert op het gebied van klantinteractie in Nederland en werken wij continu aan de kwaliteit van klantcontact. Leden kunnen deelnemen aan onze grote congressen en aan tientallen expertsessies per jaar om kennis te halen en te brengen. Je vindt bij ons in de KSF Ledenomgeving benchmarkcijfers en kennis over het verbeteren en optimaliseren van klantcontact. Relevante kennis en cases van de KSF en van onze leden.In politiek Den Haag en bij onze stakeholders maken we ons hard voor de positie van ons vakgebied. En we werken aan kwaliteitsborging door middel van branchecertificaten voor medewerkers en coaches en we beheren het ISO-certificaat 18295 voor contactcenters.
Reactie plaatsen