KSF-videogesprekken Leiderschap over leidinggeven op afstand
KSF-videogesprekken Leiderschap over leidinggeven op afstand
23 april 2020 
3 min. leestijd

KSF-videogesprekken Leiderschap over leidinggeven op afstand

KSF-videogesprekken Leiderschap over leidinggeven op afstand

Leiderschap in tijden van COVID-19… dat brengt uitdagingen met zich mee. Zo blijkt uit onderzoek dat een derde van de medewerkers zich erg zorgen maakt over de effecten van COVID-19 op hun leven en dat twee derde door het thuiswerken (privé en zakelijk lopen door elkaar) te hard werkt met alle gevolgen van dien. Hoe houd je je medewerkers vitaal en welke rol heb je daarin als leidinggevende? Hoe geef je leiding op afstand en hoe blijf je connected?

Tijdens drie videogesprekken Leiderschap begin april gingen verschillende leiders in klantcontact daarover met elkaar in gesprek. Daar deelden zij hun uitdagingen en tips en gingen in gesprek over het interview met Huub van de Wiel, voorzitter van de KSF-expertgroep Leiderschap, over leidinggeven in tijden van COVID-19.

Connected blijven

Tip: dagstarts en weekstarts
Organiseer dag- en weekstarts zodat processen en acties goed doorlopen, dat is de belangrijkste tip van de deelnemers. Dat kan zowel individueel als op groepsniveau. Ook is het goed om tijdens deze gesprekken empathie te tonen en te luisteren naar je medewerkers: de verhouding tussen werk en privé staat onder druk. De zachte kant van leiderschap is nu belangrijker dan ooit en je kunt haast zeggen dat sturend leiderschap uit den boze is.

Een van de medewerkers heeft dagstarts van maximaal 25 minuten via MS Teams: “Heel fijn om op deze manier connected te blijven met collega’s. We bespreken niet alleen de werkzaamheden, maar ook of iemand een verhaal van de dag heeft of andere dingen wil delen. Daarnaast geven we elkaar tips en tricks via de chat. We nemen de dagstart op, zodat afwezige collega’s die kunnen terugkijken. Het bevalt goed. Het is heel efficiënt, ook qua tijd, en we gaan dit waarschijnlijk voortzetten na de crisis.”

Tip: coaching op afstand
J
e kunt buddy’s koppelen aan (nieuwe) medewerkers om hen via MS Teams te begeleiden. Ook kun je gesprekken opnemen zodat je ze kunt terugkijken en -luisteren. Daarnaast is het via MS Teams mogelijk via de chat feedback te geven, ook als je direct meeluistert. Een van de deelnemers vertelt dat haar medewerkers deze manier van coaching prettiger vinden dan dat er iemand naast ze zit: “Wij overwegen zelf om dit ook ná de crisis voort te zetten voor wie deze coaching op afstand prettiger vindt”.

Tip: subsessies in Teams
Voorzitter Huub van de Wiel: “Je kunt ook via MS Teams subsessies organiseren. Splits daarvoor de groep op in subgroepen van 5 personen (daarvoor maak je aparte teammeetings via de agenda) en laat hen in een aparte teamsessie met elkaar in gesprek gaan. Daarna bespreek je plenair de uitkomsten.”

Tip: vrijdagmiddagborrel
Een van de deelnemers organiseert vrijdagmiddagborrels via Zoom. Daaraan kunnen veel mensen tegelijk, maximaal 45 minuten, deelnemen. Leiding geven, en zeker op afstand, gaat óók om het motiveren van sociale interactie, connected blijven en teambuilding.

Tip: presentjes
Verras je thuiswerkende medewerkers met presentjes als een bos bloemen of een cadeaubon als blijk van waardering voor hun werk, positiviteit en flexibiliteit in deze gekke tijden.

Een van de deelnemers: “Een vriendin van mij krijgt iedere week van haar werkgever een kleinigheidje met daarop een passend gedichtje met een challenge. Laatst was dat een zakje M&M’s: de verschillende kleuren stonden voor verschillende inzichten die je opdoet in deze tijden. De challenge was die inzichten te delen met collega’s en daaruit zijn leuke ideeën voor het bedrijf gekomen.”

Tip: weekjournaal
Een deelnemer organiseert een weekjournaal, iedere keer over iets anders: hoe ziet het kantoor er nu uit, wat gebeurt daar, hoe het gaat met aanwezige collega’s en afdelingen, tips om nog beter thuis te werken enzovoort.

Tip: persoonlijke videoboodschap
Ook zijn er leden die wekelijks een persoonlijke videoboodschap sturen naar hun medewerkers om hen te bedanken en te motiveren. Een mooie manier om empathie en begrip te tonen en betrokkenheid te creëren.

Tijdens de videogesprekken werden ook tips gedeeld over flexibeler omgaan met pauzetijden en overwegingen om door te gaan met thuiswerken: “We wilden het al langere tijd, maar kregen hiervoor geen draagvlak vanuit de directie. Noodgedwongen werken we nu thuis en zien we dat thuiswerken juist heel goed werkt en medewerkers het zeer prettig vinden.”

COVID-19 wordt door de deelnemers ook gezien als een soort lab voor ervaringen op het gebied van thuiswerken, digitalisering en het herontdekken van de waarde van klantcontact en nieuwe manieren van leidinggeven en motiveren.

Voor de KSF waren deze videogesprekken nieuw, maar we zijn er heel blij mee. Op kleine schaal snel kennis en ervaring uitwisselen werkt, vooral door de goede, inhoudelijke bijdragen van de leden.

Houd onze agenda in de gaten voor alle aankomende digitale events.

Over de schrijver

Samen de kwaliteit van klantenservice verbeteren binnen de klantcontactbranche.

Als branchevereniging zijn wij dé expert op het gebied van klantinteractie in Nederland en werken wij continu aan de kwaliteit van klantcontact. Leden kunnen deelnemen aan onze grote congressen en aan tientallen expertsessies per jaar om kennis te halen en te brengen. Je vindt bij ons in de KSF Ledenomgeving benchmarkcijfers en kennis over het verbeteren en optimaliseren van klantcontact. Relevante kennis en cases van de KSF en van onze leden.In politiek Den Haag en bij onze stakeholders maken we ons hard voor de positie van ons vakgebied. En we werken aan kwaliteitsborging door middel van branchecertificaten voor medewerkers en coaches en we beheren het ISO-certificaat 18295 voor contactcenters.
Reactie plaatsen