6.5. Thuis- en telewerken

6.5. Thuis- en telewerken

Dit hoofdstuk behandelt de volgende vragen:

  • Wat is thuis- en telewerk?
  • Waar moet u op letten bij thuiswerk?
  • Wat zijn de regels voor beeldschermwerk?
  • Wie controleert?
  • Meer informatie

6.5.1. Wat is thuis- en telewerk?

6.5.1a Telewerken

Definitie: Decentrale werkorganisatie waarbij het werk eventueel thuis of dichtbij huis met behulp van een thuisterminal verricht kan worden. Telewerken is werken op afstand. De werknemer doet zijn werk thuis achter de computer in plaats van op kantoor.

6.5.1b Thuiswerk

Thuiswerk is al het werk dat thuis gedaan wordt, van enveloppen vullen tot telefoon beantwoorden. Een thuiswerkgever is iemand 'die een ander arbeid in een woning doet verrichten, onder zijn gezag of in het kader van de uitoefening van een beroep of bedrijf'
Als werknemers thuis werken, moet de thuiswerkgever zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

6.5.2. Waar moet thuiswerkgever op letten bij thuiswerk?

De thuiswerkgever moet op een aantal zaken letten als werknemers thuiswerken:

6.5.2.a Risico's inventariseren

De werkgever moet een schriftelijke risico-inventarisatie en -evaluatie maken. Gebruik hiervoor de checklist waarin de meest voorkomende risico's voor Contact Centers worden genoemd. Voor thuiswerk betekent de risico-inventarisatie en -evaluatie dat werkgever moet kijken of het werk geschikt is om in een woning te verrichten. Als dit niet het geval is, dient werkgever te onderzoeken welke maatregelen er nodig zijn om de werkplek passend te maken.

6.5.2.b Goede afspraken en voorlichting

De werknemer kan pas verstandig met de risico's van zijn werk omgaan, als hij weet wat deze risico's zijn. Het is daarom belangrijk om werknemers goed voor te lichten. Voor thuiswerkers is dit extra belangrijk. De thuiswerkgever kan immers niet constant toezicht houden op de werkzaamheden. De thuiswerkgever moet werknemers dus voorlichten over zaken als een veilige bediening van de apparatuur, een goede werkhouding en zonodig over het werken met gevaarlijke stoffen.

Het is belangrijk om goede afspraken te maken over onderhoud, reparaties en dergelijke van apparatuur, leg deze afspraken bij voorkeur schriftelijk vast. De thuis werkgever blijft altijd eindverantwoordelijk voor goede en veilige apparatuur.

6.5.2.c Bezoek thuis

De thuiswerkgever kan het nodig achten zich op de hoogte te stellen van de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers. Hiertoe dient het huis bezoek. Werknemer heeft het recht werkgever niet binnen te laten. De werknemer beroept zich hierbij op de onschendbaarheid van de woning.

De thuiswerkgever moet goede afspraken maken over de mogelijkheid tot controle van arbeidsomstandigheden thuis. Weigert den medewerker de toegang tot zijn woning dan kan de thuiswerkgever besluiten werknemer geen werk meer te geven. De rechter zal uiteindelijk beslissen of een dergelijke beëindiging van de arbeidsverhouding rechtmatig is.

6.5.2.d Gegevens bijhouden

De thuiswerkgever moet de gegevens van de thuismedewerkers bijhouden. Deze gegevens kunnen opgevraagd worden door de inspecteurs van de Arbeidsinspectie.

Deze gegevens moeten bestaan uit:

  • Namen en adressen;
  • Leeftijd;
  • Werkzaamheden;
  • De chemische of gevaarlijke stoffen die gebruikt worden;
  • De hulpmiddelen die gebruikt worden;
  • De werktuigen die gebruikt worden.

6.5.2.e Voorraad beperken

Thuiswerkers mogen niet te veel hinder ondervinden van de voorraad grondstoffen en producten op hun werkplek. De voorraad moet in verhouding zijn met de werkzaamheden die de werknemer verricht. Werkgever mag de woning van werknemer niet als magazijn gebruiken.

6.5.2.f Ongevallen

Volgens de Arbowet moet werkgever arbeidsongevallen zo snel mogelijk melden bij de Arbeidsinspectie. Bij thuiswerk heeft werkgever geen zicht op de veiligheid van zijn werknemer. Werknemer is daarom verplicht een ongeval zo snel mogelijk bij werkgever te melden. Werkgever moet werknemer informeren over deze verplichting. Werkgever moet verder alle ongevallen registreren.

6.5.2.g Werkplek

Thuiswerk moet zoveel mogelijk zittend gedaan kunnen worden. Hiervoor zijn een goede stoel, een goede tafel en geschikte verlichting vereist.

Werkgever is verplicht voor deze voorzieningen te zorgen, tenzij de werknemer er zelf al over beschikt. Werkgever is verantwoordelijk voor het veilig en verantwoord gebruiken van werktuigen. Werkgever moet dus zorgen voor goede beveiliging (een machine mag niet onbedoeld aanslaan), de juiste elektrische aansluiting en de juiste kabels.

Werkgever is daarnaast verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van de machine ook als deze eigendom is van de werknemer. Een werknemer kan zelf uiteraard kleine reparaties uitvoeren, maar de werkgever blijft eindverantwoordelijk.

Toevoeging 2021:
TNO heeft onderzoek gedaan naar zitten tijdens het werk en geeft tips voor een gezonde balans. Download de factsheet via de website van TNO.

TNO deed ook onderzoek naar beeldschermwerk. Ook hiervoor zijn er tips voor een gezonde balans. Download de factsheet via de website van TNO.