ISO 18295 voor contactcenters

Organisatiecertificering: ISO 18295
In de branche zijn er verschillende mogelijkheden voor organisatiecertificering.* Een van de mogelijkheden is ISO 18295 voor contactcenters. De KSF is voorzitter van de Nederlandse commissie die de wereldwijde norm heeft ontwikkeld en heeft deze ISO-norm onder haar hoede genomen. De norm bestaat uit twee onderdelen: een voor de uitvoerende organisatie en een voor de opdrachtgever. Dat betekent dat facilitaire contactcenters kunnen certificeren voor het eerste deel, inhouse contactcenters kunnen beide delen certificeren.

De eerste stap om tot de certificering te komen is het invullen van de zelfevaluatie, voor deel 1 of deel 2 of indien van toepassing beide. De zelfevaluatie vraag je aan bij de KSF. Na het invullen en beoordelen daarvan is er de mogelijkheid om een audit bij LR Training & Improvement aan te vragen om tot formele certificering te komen. Lees hier meer over de uitvoering en de filosofie.

Het exceldocument voor de zelfevaluatie kun je aanvragen via dit formulier. Je ontvangt het per e-mail en vult het zelf in. Je hoeft het niet aan ons terug te sturen.
De audit kun je aanvragen bij LR Training & Improvement via deze link. 

Ons lid Shared Service Center Dienst Justitiële Inrichtingen heeft de ISO-certificering behaald. De projectleider ziet het hele proces als all-inclusive verandermanagement. Lees hier het interview met hem.

De onderwerpen die worden bevraagd in deel 1:

 • eisen aan de relatie met de klant
 • klantgericht leiderschap
 • human resources
 • competenties van agents
 • operationele processen
 • infrastructuur van de dienstverlening
 • relatie met de opdrachtgever
 • indicatoren (continu verbeteren)

Om een indruk te geven: zo ziet het eerste deel van de vragenlijst voor deel 1 eruit.

De onderwerpen die in deel 2 worden bevraagd:

 • eisen van de opdrachtgever aan de dienstverlening die het contactcenter levert
 • klantenervaring
 • relatie van de opdrachtgever met  het contactcenter

Voorbeeld kostenoverzicht op basis van een middelkleinbedrijf, ± 50 contactcentermedewerkers op 1 locatie in Nederland:

Voorbeeld kostenoverzicht op basis van een grote organisatie, ± 200 contactcentermedewerkers op 1 locatie in Nederland:

Bovenstaande voorbeelden zijn indicaties van de kosten voor een periode van 2 jaar, exclusief reiskosten. Aan bovenstaande kostenindicaties kunnen geen rechten worden ontleend.

Eenmaal gecertificeerd vindt er op de tweede toetsing een reductie plaats die door de auditor wordt geadviseerd op basis van de toetsingsresultaten uit het verleden.

Ons lid Paul van Ladesteijn heeft een overzichtelijke website gemaakt met informatie over certificering. Eventueel kun je ondersteuning bij de verschillende stappen aanvragen.

*Overzicht organisatiecertificering
Onze commissie organisatiecertificering heeft een overzicht gemaakt van de mogelijke certificeringen voor (klantcontact)organisaties. Dat kun je hier downloaden in pdf: categorieen organisatiecertificering